måndag 12 januari 2009

Show me the money

En aspekt hos Jane Austen som kan vara lite svår att greppa ur ett modernt perspektiv är allt prat om pengar och arv. Potentiella makar har årsinkomster på en viss summa och fäder har pengar de inte får testamentera till sina döttrar.

Jane Austen verkade i en brytningstid, samtida med den franska revolutionen och napoleonkrigen, en tid då den härskande aristokratins dominans hotades av en framväxande borgerlighet. För familjer med land och ägor var det viktigt att behålla dessa intakta och inom familjen. Den äldste sonen ärvde godset, fanns det fler söner fick de en summa pengar men inga ägor.

Man kunde även bestämma vad som i framtiden skulle ske med det man testamenterade eller med de pengar en kvinna eller en man fick i ett äktenskap. I Stolthet och fördom är det familjen Bennet som hotas av att Longbourn bara kan ärvas av manliga släktingar, vilket gör att mr Collins kommer att få ta över deras hem den dag mr Bennet dör. I Förnuft och känsla är det precis vad som inträffat i bokens inledning. Fadern har avlidit och hela hans förmögenhet var villkorad så till vida att den bara kunde ärvas av hans första frus barn, själv hade han bara haft en livränta att leva på. Därför måste hans änka och döttrar från hans andra äktenskap flytta från sitt hem.

I Stolthet och fördom är det för Lady Catherine de Bourg är det viktigt att mr Darcy gifter sig med hennes dotter för att slå ihop familjernas egendomar, hon vill inte att någon uppkomling ska få del av pengarna och landet. För Mr Darcy, som själv inte har någon titel, är det uppenbarligen inte lika viktigt. Inte bara väljer han till slut Lizzie men hans bästa vän, Bingley, tillhör inte den gamla landägande aristokratin utan har en far som tjänat ihop förmögenheten han och hans systrar lever på räntan av.

Den enda av Austens hjältinnor som inte behöver bekymra sig om den årliga inkomsten eller att lyckas gifta sig för kärlek utan att bli utblottad är Emma Woodhouse. Kanske är det även därför Emma skiljer sig en del från Austens övriga titlar. Emma Woodhouse är länge inte särskilt intresserad av giftemål för sin egen del.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fast helt ointresserad är inte Emma - det är till exempel så att hennes systerson kommer att ärva Mr Knightleys gods om han själv inte får några söner, så där finns ju en viss press att produce heirs sts.