torsdag 26 februari 2009

Min nya atlas

Bokrean är igång och jag är lycklig ägare till en ny atlas. Den är inte bara full av festliga kartor utan även med information om alla världens nationsflaggor, nationaldagar, valutor, meddellivslängd, läskunnighet et cetera.

Endast två av europas nationsflaggor är kvadratiska: Schweiz och Vatikanstaten.

Endast ett land i världen har en nationsflagga som inte är rektangulär: Nepal

Många länder har rött i sin flagga för att påminna om blod eller krig eller död.

Finlands färger vitt och blått föreslogs av Zacharias Topelius 1862 för att representera snö och sjöar.

Atlasten innehåller även pedagogiska texter och diagram om jordens väder och klimat och användning av färskvatten. Det går åt 1 liter vatten för att tvätta händerna, 4 liter för att producera en sejdel öl, 20 liter för att tillverka en plastpåse, 100 liter för ett kilo nytt papper, 2 liter för ett kilo återvunnet papper och 4000 liter för maten en vuxen svensk äter under en dag. 4000 liter!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har länge undrat hur stor läskunnighet det är Sverige, eftersom man snackar om det i West Wing. Kanske kan total eclipse-bloggen upplysa världen (mig) om hur saker egentligen står till?

Amanda sa...

Läskunnigheten i Sverige är 99%, liksom i Norge, Tyskland, Österrike, Irland, Andorra m.fl. I Lichtenstein och Luxemburg kan alla läsa och inget land i Europa har lägre läskunnighet än 91%, vilket är Greklands läskunnighet men de har ju också väldigt svåra bokstäver så det är inte så konstigt att de är sämst på att läsa.

Anonym sa...

Var du på Bokia eller har du inköpt atlasen någon annanstans?

Mart sa...

om man äter kött ja. Om man äter vego och årstidsbundet halverar du nästan vattenåtgången!